OSTALI ZAHVATI

Više od 20 godina iskustva

PRIPREMA ZA ORTODONCIJU

Preduvjet za početak ortodontske terapije su zdravi i sanirani zubi. Ovisno o razmjerima i vrsti potrebnih priprema uputit ćemo vas kolegama koji su najbolji u tom području, a manje opsežne zahvate možemo obaviti i tijekom ortodontske terapije. Primjeri pripremnih zahvata su popravak karijesa, zamjena dotrajalog ispuna (plombe), čišćenje kamenca ili parodontološka obrada.

Ljuskice, keramičke ili kompozitne, izbjeljivanje, implantati, mostovi i krunice rade se nakon završetka ortodoncije, ne prije.

pripreme

PARODONTOLOGIJA

Parodont je potporni sustav zuba koji se sastoji od zubnog mesa (gingive), kosti i parodontnog ligamenta kao poveznice zuba i kosti. Zdravlje cijelog kompleksa presudno je za uspješan i siguran ortodontski pomak zuba. Upale zubnog mesa (gingivitisi) u djece i odraslih mogu se kontrolirati uputama u oralnu higijenu s naglaskom na pravilan odabir četkice i tehnike četkanja zubi uz profesionalno čišćenje, sve u svrhu kontrole plaka kao glavnog uzročnika upale.

Kontinuirani rast udjela odraslih osoba u ukupnom broju ortodontskih pacijenata stavlja naglasak na suradnju specijalista ortodoncije i parodontologije. Parodontitis i gubitak koštane potpore često dovode do migracije i rasklimavanja zubi čime se stvara potreba za njihovim ortodontskim „preslagivanjem“ u odnose koji su statički povoljni i omogućavaju lakše održavanje oralne higijene. Parodontološka obrada apsolutan je preduvjet za ortodontsku terapiju takvih pacijenata i uključuje različit raspon zahvata: od struganja površine korijenova zubi do mikrokirurških zahvata i regenerativne kirurgije, sve s ciljem suzbijanja i kontrole upale. Odsutnost upale glavni je čimbenik prilikom odluke o spremnosti pacijenta za ortodontsku terapiju. Nakon postave ortodontskog aparata i tijekom cijelog trajanja terapije pacijenta periodično kontrolira i naš suradnik specijalist parodontologije.

Orto-perio sinergija ključ je sigurne i uspješne ortodontske terapije!

parodontologija_1
zahvat gingivoplastika

GINGIVOPLASTIKA

Gingivoplastika je mali kirurški zahvat kojim odstranjujemo višak zubnog mesa koji prekriva sve ili pojedine zube čineći ih kratkima i zdepastima.

Višak zubnog mesa rezultira osmijehom koji zovu i gummy smile. Takvo stanje može biti uzrokovano prekomjernim bujanjem zubnog mesa uslijed nedovoljne higijene usne šupljine, djelovanja hormona, nekih lijekova, bolesti, genetike… Zubi izgledaju zdepasto i široko jer velik dio krune prekriva nabujalo zubno meso. U tom slučaju radimo gingivoplastiku, koju tada zovemo i produljenjem kliničke krune zuba. Time ispravljamo i nepravilne odnose rubova zubnog mesa pojedinih zubi, čime postižemo uravnotežen i simetričan osmijeh. Zahvat je potpuno bezbolan, izvodi se u lokalnoj anesteziji (kao kad se radi ispun), a zubno je meso sljedećih nekoliko dana lagano osjetljivo. Nakon zahvata zubi su veći i svjetliji te napokon dolaze do izražaja.

FRENULEKTOMIJA

Frenulum je nabor sluznice koji povezuje usnicu, obraze i jezik sa zubnim mesom. Kada je zadebljan i hipertrofičan, njegova vlakna mogu sezati duboko među zube, što ima negativne posljedice na njihov položaj i dugovječnost: razmicanje zubi (diastema), povlačenje zubnog mesa (recesija) i ponovno razdvajanje zubi nakon ortodontske terapije (recidiv). Frenulektomija je mali kirurški zahvat kojim odstranjujemo ili premještamo dio frenuluma. Najčešće ju provodimo kod pacijenata koji imaju razmak (diastemu) između gornjih prednjih zubi, a čije zatvaranje frenulum otežava ili povećava vjerojatnost recidiva. Fiksnim ortodontskim aparatom spajamo zube i zatvaramo razmak, nakon čega radimo frenulektomiju. Tim redoslijedom omogućavamo elastičnim vlaknima nabora sluznice da cijele u novom položaju i time stabiliziraju zube.

Frenulektomiju radimo i kod lokaliziranog povlačenja zubnog mesa (recesije) nastalog kao posljedica izraženog frenuluma s visokim hvatištem među zubima. Pri tome zubi ne moraju biti razmaknuti. Opisana situacija najčešća je na donjim sjekutićima. Frenulektomijom prekidamo navlačenje zubnog mesa pri normalnim kretnjama usnica i obraza, zaustavljajući daljnje napredovanje recesije.

frenulektomija

KORTIKOTOMIJA​

Kortikotomija je kirurški zahvat kojim se prikazuje zub koji je „zapeo” u čeljusti i ne može bez naše pomoći izrasti. Nakon ortodontske pripreme zubnog luka kirurg otvara i prikazuje krunu zuba u kosti da bi ortodontica zalijepila bravicu s lančićem. Narednih mjeseci zub polako izvlačimo i smještamo u zubni luk. Kortikotomija se se izvodi u lokalnoj anesteziji, slijedeći dan se može ići u školu ili na posao.

zahvat, kortikotomija

Tisuće završenih ortodontskih terapija djece i odraslih. Obratite nam se s povjerenjem.

Izbjeljivanje zubi

Boja zuba, uz pravilan postav i skladne proporcije, ključna je za ljepotu osmijeha.  Izbjeljivanje je kozmetički postupak posvjetljivanja zubi.

Dokazano najučinkovitiji postupak jest profesionalno izbjeljivanje koje se provodi u ordinaciji dentalne medicine. Postoje i tehnike koje pacijenti sami primjenjuju kod kuće, no manje su učinkovite i nose određene rizike za pacijente.
Profesionalnim izbjeljivanjem razbijamo makromolekule na površini i u mikroporama cakline koje uzrokuju obojenje (diskoloraciju) zubi. Nakon zaštite zubnog mesa zube premazujemo gelom na bazi vodikova peroksida. Neke gelove treba dodatno aktivirati svjetlom Zoom ili Zaap lampe (tzv. lasersko izbjeljivanje), što može utjecati na dodatnu osjetljivost zubi. Gel se nanosi u najviše tri ciklusa od 15 min.

Je li izbjeljivanje štetno?

Odobrenje za primjenu od strane svih svjetskih agencija jamstvo je neškodljivosti sredstava za izbjeljivanje ako se pravilno primjenjuju. Procijenjeno je da dobrobit izbjeljivanja daleko nadmašuje eventualnu privremenu nelagodu koju ono može izazvati kod nekih pacijenata. Površinska dehidracija cakline privremena je i reverzibilna, kao i sporadična bolna osjetljivost, a zadovoljstvo svjetlijim osmijehom ostaje. 😊

Koja je priprema za izbjeljivanje?

Zube prije izbjeljivanja obavezno treba temeljito očistiti od kamenca i svih naslaga i polirati. Ako boja zuba proizlazi iz boje dentina (sloj zubnog tkiva ispod cakline), a ne od boje cakline, izbjeljivanje neće imati učinka i iskusan doktor dentalne medicine treba pacijenta na to upozoriti te predložiti alternativne načine postizanja svjetlijeg osmijeha.

Koliko traje učinak izbjeljivanja?

Učinak izbjeljivanja ovisi o životnim navikama pacijenta. Uz laganu prilagodbu zubi zadržavaju svjetliju boju i nekoliko godina, nakon čega se postupak izbjeljivanja može ponoviti ili napraviti samo lagani „touch-up“. Naravno, ako je pacijent pušač i uživa u primjerice crnom vinu, učinak izbjeljivanja bit će kraći, pa će postupak izbjeljivanja trebati ponoviti ranije.

Što ne smijem jesti i piti nakon izbjeljivanja?

Neposredno nakon izbjeljivanja caklinske su mikropore otvorenije, pa ih pigmenti hrane i pića koje unosimo mogu obojiti jače no inače. Zato, da ne biste odmah poništili učinak, neposredno nakon izbjeljivanja nikako ne biste smjeli pušiti te jesti i piti intenzivno obojenu hranu i piće (crno vino, crni čaj, začine kurkumu, curry). Zbog moguće prolazne bolne osjetljivosti treba izbjegavati kiselo i velike temperaturne razlike, dakle ne piti veoma hladno i veoma vruće, već mlako.

Kako zaštititi caklinu?

Nakon izbjeljivanja dobit ćete preporuku za zaštitne remineralizirajuće paste koje se utrljaju u caklinu i ne ispiru neko vrijeme. Cilj im je zaštita cakline, čime se produžava trajnost učinka izbjeljivanja.