FIKSNI ORTODONTSKI APARAT

Više od 20 godina iskustva

Svijest o važnosti pravilnih zubi i lijepog osmijeha te estetski materijali učinili su fiksni ortodontski aparatić općeprihvaćenim znakom brige o zdravlju. Fiksni ortodontski aparatić najčešće je, najučinkovitije i najpredvidivije sredstvo ispravljanja ortodontskih nepravilnosti. Čine ga bravice, cjevčice ili prstenovi na kutnjacima i žičani luk.

Bravica je zapravo posrednik u prijenosu sile koju proizvodi žičani luk ili neki drugi element na zub i pomiče ga i stoga je jako je važno da bravica bude i vrhunski izrađena, dakle precizna, jer sadrži informacije o konačnom položaju zuba, čime određuje i ljepotu osmijeha. Bravice lijepimo na sve zube osim kutnjaka na koje stavljamo cjevčice ili prstenove. Žica, ili žičani luk prolazi kroz vodoravne utore bravica i, ovisno o fazi terapije, pomiče zube i služi kao njihova „vodilica“. 

Na tržištu je mnogo različitih vrsti bravica i zahtjevno je snaći se u toj količini informacija. Dr. Vidaković u svojem je dvadesetogodišnjem radnom iskustvu, na temelju znanstvene literature i više od 3000 uspješno završenih ortodontskih terapija, ističe kako vrsta bravice ne utječe na uspjeh ortodontske terapije – zube ne pomiču bravice, već ortodont! Rezultat terapije ovisi o ortodontovu znanju, njegovoj predanosti i vještini te otvorenoj komunikaciji s pacijentom. Ako se uz to pacijenti pridržavaju preporuka i redovito dolaze na kontrole, onda su prekrasni rezultati neizbježni!

Dr. Renata Vidaković provodi ortodontsku terapiju isključivo najkvalitetnijim sustavima klasičnihestetskih samovezujućih bravica renomiranih svjetskih proizvođača: GC (Japan), Forestadent (Njemačka), G&H (SAD). Ovisno o vrsti anomalije predložit će najbolji izbor, no konačnu odluku naravno donosi sam pacijent. 

Ortodontske kontrole

Nakon pregleda, analize dijagnostičkih podataka te predstavljanja i usuglašavanja plana terapije, ortodont pacijentu postavlja aparatić. Potom slijede kontrole u razmacima od 4 tjedna, 6 tjedana, ili 8 tjedana, ovisno o fazi terapije i pacijentovim životnim okolnostima. 

Na kontrolama ortodont procjenjuje napredak terapije, donosi odluke o daljnjim koracima i izvještava pacijenta o njima, propisuje zamjenu žičanih lukova ili prilagodbu aparatića kako bi neprekidno djelovao na zube minimalnom silom za maksimalan pomak. Na ortodontskim kontrolama sa suradnicima mijenjamo vezilice, usklađujemo njihove boje 😊, dajemo upute za održavanje higijene, odgovaramo na pitanja i nedoumice pacijenata. Specijalist ortodoncije mora biti prisutan na svakoj ortodontskoj kontroli.

Kada je terapija po svim stručnim kriterijima gotova, tj. kada je postignut individualni optimum i pacijent se zadovoljno smije, skidamo fiksni aparatić! Slijede poliranje, otisci za retainere, upute o retenciji, zajedničko veselje i, naravno, fotografiranje!! 😊

Fiksni ortodontski aparat

Nelagode nakon postavljanja aparatića

Prvih nekoliko dana nakon postavljanja aparatića moguće su prolazne nelagode. Zubi postanu osjetljivi na dodir, ponekad reagiraju na hladno, a bravice mogu iritirati unutrašnjost obraza i usana.

U tom je razdoblju jako važno piti dovoljno vode kako bi sluznica usne šupljine bila vlažna i otpornija na iritacije, a one elemente aparatića koji iritiraju treba pokriti silikonom i tako omogućiti sluznici brz oporavak. Dobro je piti mlaka pića i jesti mlaku hranu umjesto jako hladnih i jako vrućih jela i pića. Tijekom terapije zubi mogu biti pojačano pomični, a skidanjem aparatića i retencijom stabiliziraju se i učvršćuju. Sve početne nelagode prolaze u nekoliko dana i pacijenti se brzo priviknu na aparatić. 

Prehrana s fiksnim aparatićem

Zdrava i uravnotežena prehrana važna je uvijek pa tako i tijekom ortodontske terapije. Dovoljan unos svih hranjivih namirnica, minerala i vitamina važan je za opće i zdravlje zubnog mesa i cijelog parodonta, za metabolizam kosti, a time za ortodontski pomak zuba. Ortodontski pacijenti, ako se zdravo hrane, ne trebaju uzimati dodatne minerale i vitamine. 

Za vrijeme nošenja aparatića pametno je slijediti nekoliko uputa:

  • Krutu hranu treba rezati/trgati na komade, umjesto odgrizati zubima. 
  • Tvrdu hrskavu hranu (tvrda korica kruha, kikiriki, čips…) kao i ljepljivu hranu (karamele i ostale bombone) pametno je izbjegavati kako ne bi odlijepili ili slomili bravice, što nepotrebno produljuje terapiju. 
  • Nakon hrane s visokim udjelom šećera (kolači, keksi, sladoledi) zube treba isprati čistom vodom i kada se ukaže prilika, temeljito oprati. Isto vrijedi za kisela pića i hranu (Coca-Cola, limunada…). 


Žvakanje gume za žvakanje bez šećera preporučuje se ortodontskim pacijentima jer se time potiče lučenje sline, koja ispire hranu sa zubi, podmazuje sluznicu (čime smanjuje iritacije usana i obraza), neutralizira kiselost i smanjuje vjerojatnost nastanka karijesa. 

Oralna higijena s fiksnim aparatićem

Cilj ortodontske terapije nisu samo ravni zubi, već lijep i zdrav osmijeh. 

Neizmjerno je važno da pacijenti svakodnevno i temeljito održavaju oralnu higijenu. Zato svaka ortodontska kontrola mora uključivati i provjeru održavanja higijene te savjete kako je popraviti kako bismo održali i pospješili zdravlje.

Prije lijepljenja bravice površinu zuba obrađujemo na poseban način koji omogućava njezino čvrsto prianjanje, a onemogućuje pojavu karijesa ispod bravice. Unatoč profesionalnoj pripremi, karijes se može pojaviti na bilo kojoj drugoj površini zuba u slučaju lošeg održavanja oralne higijene. 

Najbolje bi bilo prati zube nakon svakog jela, i to temeljito sve plohe: vanjske, unutrašnje, grizne, uz dovoljan pritisak da vlakna četkice dopru do zubi i između njih. Osobitu pažnju treba obratiti na dio zuba između bravice i zubnog mesa, gdje se nakuplja plak (hrana koja se nakon nekog vremena raspadne u bjelkaste kašaste nakupine koje svojom kiselinom i bakterijama nagrizaju caklinu i uzrokuju karijes i upalu zubnog mesa – gingivitis). Većini pacijenata preporučujemo četkice srednje tvrdoće (MEDIUM) jer mekane (SOFT), iako ugodne, nisu dovoljno čvrste da uklone sve ostatke hrane. Samo odrasli pacijenti s parodontološkim problemima (operacije zubnog mesa, recesije, agresivni parodontitis) trebaju prilagođeni specijalizirani program koji će preporučiti ili specijalist parodontologije, ili specijalist ortodoncije. 

Konac za zube, uz četkicu i pastu za zube, potpuno je neizostavan u održavanju zdravlja zubi i zubnog mesa. Njime uklanjamo naslage između zubi i ispod zubnog mesa i one koje nisu dostupne čišćenju četkicom. Tehniku upotrebe zubnog konca uvijek ćemo sa zadovoljstvom demonstrirati.

Tuš za zube dobrodošao je dodatak u održavanju oralne higijene, osobito kod pacijenata s mostovima, implantatima, ispunima, a itekako može biti od koristi i ortodontskim i/ili parodontološkim pacijentima.

Nakon pranja i zubi i svi elementi aparatića moraju biti sjajni, polirani, bez ikakvih ostataka hrane. 

Užurbana svakodnevica, školske i poslovne aktivnosti često nam ne omogućavaju tako temeljito pranje zubi baš iza svakog zalogaja. Zato treba imati na umu da je za prevenciju karijesa zube dovoljno prati dva do tri puta na dan, ali temeljito, pred ogledalom, a tijekom dana interdentalnim ili priručnim četkicama ukloniti komade hrane i usta isprati vodom. Bolje dva puta temeljito pranje nego sto puta površno!!

Intermaksilarne gumice

Intermaksilarne gumice male su gumičice kojima povezujemo zube ili grupe zubi u istoj ili suprotnim čeljustima kako bismo ih doveli u skladan međusobni odnos.

Djeluju slabim, ali stalnim silama i iznimno su važan dio pojedinih faza ortodontske terapije. Većina ih pacijenata nosi u nekoj fazi. Pojednostavljeno rečeno, prvo ravnamo zube pa gumicama ispravljamo zagriz. 

Ovisno o vrsti anomalije, razlikuju se zubi – hvatišta gumica, a time i smjer sile koju proizvode. Gumice se razlikuju po jačini, a po smjeru sile dijelimo ih na gumice klase II i gumice klase III, vertikalne gumice, dijagonalne i kris-kros, iako su kombinacije nebrojene. Nerijetko pacijenta uputimo i da nosi kombinaciju više smjerova gumica istovremeno…

Gumice najčešće treba nositi neprekidno, tj. 24 sata na dan, iako su moguće i varijacije: noću, 12 sati na dan, ovisno o slučaju. Uvijek treba doslovno slijediti ortodontove upute i u slučaju ikakvih nejasnoća tražiti dodatna pojašnjenja kako bi se izbjegle neželjene nuspojave. 

S nekim se kombinacijama može i jesti, no predlažemo da ih se skine ako pacijent ima uvjete da ih ponovno stavi nakon jela. Svakako gumice treba skinuti prije pranja zubi. Na ortodontskoj kontroli pacijentu dajemo dovoljnu količinu gumica da ih može mijenjati nakon svakog skidanja, tj. kad jednom gumice skinete, uvijek stavljajte nove. 

Ako gumica ponestane, slobodno nam se javite za dodatne.

Ako pacijent slučajno zaboravi staviti gumice i ne ponese ih sa sobom, nije ih uputno sljedeći dan udvostručiti (nositi po dvije na istim zubima), već treba nastaviti prema uputama koje je dobio na ortodontskoj kontroli. 

Gumice su jako važan dio ortodontske terapije, a pacijentova je suradnja apsolutno ključna. Treba ih nositi slijedeći upute i rezultat je zajamčen! 

Tisuće završenih ortodontskih terapija djece i odraslih. Obratite nam se s povjerenjem.