DELAIREOVA MASKA

Više od 20 godina iskustva
Delaireova maska mobilni je aparat suprotnog djelovanja od headgeara. Najčešće ga dajemo djeci s obrnutim prijeklopom zubi (donji zubi idu preko gornjih), no i odrasli s pomoću njega postižu krasne rezultate.

Dajemo ga pacijentima kojima je gornja usna tanka i uvučena, a donja deblja i naglašenija, a profil je konkavan. Uzrok je takvog problema nedovoljan rast gornje i/ili pretjeran rast donje čeljusti.

Delaireova maska ima dvojak učinak: skeletni i dentalni, tj. pomiče i gornju čeljust i zube. Aparat gumicama posredstvom fiksnog aparata djeluje laganim silama i vuče gornje zube i čeljust prema naprijed te tako stimulira rast čeljusti. Skeletni učinak najočitiji je kod djece mlađe od 9 godina, kada se često kombinira i s aparatom za širenje gornje čeljusti. Delaireovom maskom moguće je postići rast gornje čeljusti prema naprijed i do 2 mm. Nakon devete godine skeletni je učinak manji, a dentalni naglašeniji.

Iako je prvenstveno indiciran kod djece, primjenjujemo ga i kod odraslih pacijenata s određenom podvrstom anomalije i dobrim stanjem parodonta. Kod tih pacijenata nastojimo postići pomak zubi i onog dijela čeljusti koji nosi zube – alveolarnog grebena. Pri tome gornje uvučene i nenaglašene zube povlačimo prema naprijed kako bi bolje poduprli gornju usnu. Time značajno popravljamo izgled lica – gornji zubi prelaze donje i napokon dolaze do izražaja, gornja usna postaje naglašenija i punija, usklađenija s donjom, a profil ljepši. Imajući u vidu tako povoljne učinke, pacijenti izrazito rado nose Delaireovu masku.

Aparat se sastoji od vertikalne metalne prečke koja povezuje uporišta za čelo i bradu, a nosi i horizontalu prečku u visini usana. Elastične se gumice s jedne strane hvataju za horizontalnu prečku Delaireove maske, a s druge za kukice na fiksnom aparatiću na gornjim zubima.

Naprava je najučinkovitija kada se nosi dosljedno prema uputama, najbolje 10 – 12 sati na dan (kad god je moguće).

Ispravno postavljena indikacija i dobra komunikacija pacijenta i ortodonta jamstvo su uspjeha!

Tisuće završenih ortodontskih terapija djece i odraslih. Obratite nam se s povjerenjem.