INVISALIGN®

Više od 20 godina iskustva

Invisalign® podrazumijeva tehniku ispravljanja ortodontskih nepravilnosti nizom prozirnih udlaga ili alignera (od engleske riječi align, što znači ispraviti, poravnati u niz). Tehnika je nastala je kao odgovor na želje pacijenata za potpuno nevidljivom ortodontskom terapijom.

Iako na tržištu postoje jeftinije inačice sustava, Invisalign® 3D digitalna aplikacija potpuno je nadmoćna nad konkurencijom u preciznosti koja ortodontima omogućava kontrolu nad pomakom i konačnim položajem svakog pojedinog zuba. Najveći tehnološki iskorak Invisalign® je napravio materijalom od kojeg su udlage izrađene: SmartTrack® je patentirani materijal koji omogućava da udlaga djeluje na zube stalnom laganom silom, čvrsto prianja na zube te tako pomiče zube polagano, a neusporedivo brže i predvidljivije u odnosu na ostale materijale. Nijedna jeftinija, strana ni domaća kopija nije usporediva po učinkovitosti i preciznosti s Invisalignom®.

invisalign, nevidljiv aparat

Koncept je sljedeći:

  1. Plan terapije postavlja ortodont, a planira ga na temelju prikupljenih dijagnostičkih podataka: kliničkog pregleda, analize ortopantomograma i lateralnog kraniograma (u slučaju potrebe za praćenjem i modifikacijom rasta) te gnatometrijske analize. Ako je nepravilnost moguće tretirati Invisalignom®, nakon plana terapije ortodont uzima otiske ili „scanove“ (eng. scan, što znači digitalni otisak) zubi te ih šalje u Invisalignov® centar. Ondje se 3D digitalnom aplikacijom na temelju ortodontovih detaljnih smjernica simulira pomak zubi od početnog do željenog položaja u više faza, uz apsolutnu kontrolu nad položajem zuba u svim trima dimenzijama. Stupanj anomalije te postavljeni cilj određuju broj faza, broj udlaga, a time i cijenu terapije.
  2. Clincheck® je računalna 3D simulacija pomaka zubi koju Invisalignov® centar šalje ortodontu na reviziju i eventualnu dopunu ili doradu. Ta je faza iznimno važna jer specijalist ortodoncije može primjerice prepoznati pomake zubi koji biomehanički nisu mogući, a koje Invisalignov® centar planira, te korigirati plan terapije.
  3. Nakon što ortodont potvrdi Clincheck®, slijedi izrada udlaga te ih se šalje ortodontu.
  4. Pacijentu predajemo udlage i dajemo detaljne upute za nošenje te dogovaramo učestalost kontrola.

Prednosti terapije Invisalignom® u odnosu na fiksni ortodontski aparat:

  • Gotovo je nevidljiv.
  • Pacijent može udlage skinuti bez ičije pomoći uz osjećaj apsolutne slobode i kontrole.
  • Udlage treba skinuti prije jela pa nema nikakvih ograničenja u izboru hrane.


Nedostaci
Invisaligna® potječu od prednosti:

  • Iako ih pacijent može skidati, udlage mora dosljedno nositi 20 – 24 sata na dan, inače ne postižu željeni učinak.
  • S udlagama se ne može jesti. Prije jela ih se treba skinuti, nakon jela oprati i zube i udlage te ih opet staviti.
  • Iako su vizualno nenadmašni, mijenjaju govor.


Treba istaknuti da Invisalign® daje pacijentu apsolutnu slobodu, ali predstavlja i obavezu. Fiksni aparat „radi“ a da ne mislite na njega, dok Invisalign® morate sami stavljati i skidati, nositi propisani broj sati jer u protivnom ne djeluju. U konačnici je odluka između dviju tehnika stvar pacijentova životnog stila.

Ako se pravilno postavi indikacija i postavi realan plan terapije, Invisalign® je pouzdana i estetski nadmoćna metoda ravnanja zubi.

Tisuće završenih ortodontskih terapija djece i odraslih. Obratite nam se s povjerenjem.