HEADGEAR

Više od 20 godina iskustva

Headgear je ekstraoralni (vanjski) aparatić koji u pravilu nose djeca kojoj gornja čeljust raste previše u odnosu na donju. Tada su gornji zubi istureni prema van, a prostora za smještaj trajnih zubi nema. U nekim ga slučajevima dajemo i odraslima.

Terapija headgearom prvi je dio dvofazne terapije onih anomalija karakteriziranih pretjeranim rastom gornje čeljusti i/ili nedovoljnim rastom donje čeljusti. Slijedi ga fiksni aparat, a neki ga pacijenti nastave nositi istovremeno s fiksnim aparatom. Headgear proizvodi sile koje imaju i skeletni i dentalni učinak. Drugim riječima, koči gornju čeljust u rastu istovremeno pomičući zube prema straga, čime se otvara prostor za nicanje zubi koji bi inače ostali „blokirani“ u kosti, tj. koji ne bi uopće nikli. Dodatno, pomičući gornje stražnje zube prema natrag i kočeći rast gornje čeljusti stvara prostor za pomak i gornjih prednjih zubi prema „unutra“, što slijedi tijekom fiksne terapije. Sve opisano dramatično popravlja izgled lica i uklanja potrebu za vađenjem trajnih zubi na zadovoljstvo djeteta, roditelja i ortodonta.

DIJELOVI HEADGEARA:

 1. Metalni prstenovi koji se cementiraju na prve trajne kutnjake. Prstenovi imaju više cjevčica, a najveća je namijenjena headgearu.
 2. Headgearlukovi koji unutarnjim, intraoralnim krakovima ulaze u cjevčice na prstenima, a vanjski ekstraoralni krakovi povezani su trakom koja ide oko vrata.
 3. Mekana pamučna traka stavlja se straga na vrat i elastičnim se modulima pričvršćuje sa svake strane za vanjski krak headgeara.

VAŽNO JE ZNATI:

 • Headgear je najčešće dovoljno nositi 8 sati na dan, odnosno sat-dva prije i tijekom sna, jer je tada najučinkovitiji.
 • Nekim ga pacijentima preporučujemo nositi i 10 – 12 sati na dan. Kako djeca ponekad ne spavaju toliko, preporučujemo ga nositi i tijekom pisanja zadaće, igranja na tabletu ili gledanja TV-a. Zato ga ne zovemo noćnim, nego kućnim aparatićem.
 • Dosljednost je izrazito važna za učinkovitost headgeara. Treba ga se nositi svakodnevno i biti uporan, čak i kada smo umorni i ne da nam se.
 • Prvih par dana nakon stavljanja headgeara zubi mogu biti osjetljivi na dodir. To nije znak za brigu, nego znak da treba biti uporan. Neprekidnim nošenjem zubi prestaju biti pomični i osjetljivi i počinje pomak!
 • Iako se tijekom nošenja headgera ne vidi učinak na prednje zube, ne treba odustati. Headgear „priprema teren“ za ravnanje zubi fiksnim aparatom. Tko nosi dobro headgear, ne mora vaditi trajne zube!
 • Headgear treba skidati i stavljati točno kako smo pokazali na ortodontskoj kontroli. Iako se u početku čini teško i komplicirano, u tjedan-dva pacijenti ga nauče stavljati i skidati čak i bez gledanja u ogledalo!
 • Nikad ga ne smijete skidati dok je traka pričvršćena za oba kraka, osobito tijekom bavljenja sportom!
 • Na kontrolu uvijek treba ponijeti sve dijelove aparatića!

Tisuće završenih ortodontskih terapija djece i odraslih. Obratite nam se s povjerenjem.