Izbjeljivanje zubi

Boja zuba, uz pravilan postav i skladne proporcije, ključna je za ljepotu osmijeha. Izbjeljivanje je kozmetički postupak posvjetljivanja zubi.

Dokazano najučinkovitiji postupak jest profesionalno izbjeljivanje koje se provodi u ordinaciji dentalne medicine. Postoje i tehnike koje pacijenti sami primjenjuju kod kuće, no manje su učinkovite i nose određene rizike za pacijente.
Profesionalnim izbjeljivanjem razbijamo makromolekule na površini i u mikroporama cakline koje uzrokuju obojenje (diskoloraciju) zubi. Nakon zaštite zubnog mesa zube premazujemo gelom na bazi vodikova peroksida. Neke gelove treba dodatno aktivirati svjetlom Zoom ili Zaap lampe (tzv. lasersko izbjeljivanje), što može utjecati na dodatnu osjetljivost zubi. Gel se nanosi u najviše tri ciklusa od 15 min.

Je li izbjeljivanje štetno?

Odobrenje za primjenu od strane svih svjetskih agencija jamstvo je neškodljivosti sredstava za izbjeljivanje ako se pravilno primjenjuju. Procijenjeno je da dobrobit izbjeljivanja daleko nadmašuje eventualnu privremenu nelagodu koju ono može izazvati kod nekih pacijenata. Površinska dehidracija cakline privremena je i reverzibilna, kao i sporadična bolna osjetljivost, a zadovoljstvo svjetlijim osmijehom ostaje. 😊

Koja je priprema za izbjeljivanje?

Zube prije izbjeljivanja obavezno treba temeljito očistiti od kamenca i svih naslaga i polirati. Ako boja zuba proizlazi iz boje dentina (sloj zubnog tkiva ispod cakline), a ne od boje cakline, izbjeljivanje neće imati učinka i iskusan doktor dentalne medicine treba pacijenta na to upozoriti te predložiti alternativne načine postizanja svjetlijeg osmijeha.

Koliko traje učinak izbjeljivanja?

Učinak izbjeljivanja ovisi o životnim navikama pacijenta. Uz laganu prilagodbu zubi zadržavaju svjetliju boju i nekoliko godina, nakon čega se postupak izbjeljivanja može ponoviti ili napraviti samo lagani „touch-up“. Naravno, ako je pacijent pušač i uživa u primjerice crnom vinu, učinak izbjeljivanja bit će kraći, pa će postupak izbjeljivanja trebati ponoviti ranije.

Što ne smijem jesti i piti nakon izbjeljivanja?

Neposredno nakon izbjeljivanja caklinske su mikropore otvorenije, pa ih pigmenti hrane i pića koje unosimo mogu obojiti jače no inače. Zato, da ne biste odmah poništili učinak, neposredno nakon izbjeljivanja nikako ne biste smjeli pušiti te jesti i piti intenzivno obojenu hranu i piće (crno vino, crni čaj, začine kurkumu, curry). Zbog moguće prolazne bolne osjetljivosti treba izbjegavati kiselo i velike temperaturne razlike, dakle ne piti veoma hladno i veoma vruće, već mlako.

Kako zaštititi caklinu?

Nakon izbjeljivanja dobit ćete preporuku za zaštitne remineralizirajuće paste koje se utrljaju u caklinu i ne ispiru neko vrijeme. Cilj im je zaštita cakline, čime se produžava trajnost učinka izbjeljivanja.